Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brad Pitt

7. 6. 2007

Brad Pitt

 

ObrazekDatum narození:

18.12.1963

 

Místo narození:

Shawnee, Oklahoma, USA

 

Znamení:

Střelec

 

Životopis:

Brad Pitt vyrůstal ve Springfieldu jako nejstarší ze tří dětí ve věřící rodině. Jeho otec se jmenoval Bill Pitt a vlastnil přepravní společnost, jeho matka byla školní poradkyně. Vystudoval Kickapooho střední školu, po střední škole začal studovat na Univerzitě v Missouri žurnalistiku, grafický a reklamní desing a reklamu.

Od dětství se velmi zajímal o film a vše kolem něj. Nakonec se rozhodl, že opustí školu a vydá se do Los Angeles, bez dokončeného vysokoškolského vzdělání. Kde si zahrál v jednom nepříliš úspěšném TV seriálu. Potom, aby si vydělal na herecké kurzy, věnoval se obvyklým zaměstnáním začínajících herců: prodával zmrzlinu, hlídal parkoviště a převlečen za kuře dělal živou reklamu. Zpočátku měl štěky pro reklamu a televizi, postupně se snažil dostat do filmu.

Brzy víře ve vlastní herecké schopnosti, která mu dodávala naději, podal pomocnou ruku jeho mladistvý sexy zjev. Dostal roli v prestižní reklamě na Levis a v seriálu Dallas, kde hrál přítele dcery Priscilly Presley. Odtud už byl jen krok na filmové plátno. Film Cutting Class sice za moc nestál, ale pro Brada Pitta se stal odrazovým můstkem k pozici filmové superhvězdy.

Vysoce ceněný režisér Ridley Scott jej obsadil do deanovské role floutka, který ve feministickém roadmovie Thelma a Louise dá Geeně Davisové poznat její první orgasmus a zároveň, jaké to je nechat se okrást o všechny peníze. Následovala hlavní role mladíka toužícího se přiblížit svému rokenrolovému idolu ve snímku Johnny Suede a film The Favor. Pak už vedla Pittova cesta pouze od úspěchu k úspěchu.

V Senzačním světě měl za partnerku Kim Basingerovou, režíroval ho Robert Redford v kritiky opěvovaném a zároveň vysoce diváckém dramatu Teče tudy řeka, čistě záporná role psychopata jej zbavila svazující nálepky milovníka a Interview s upírem mu konečně po boku Toma Cruise poskytlo status superhvězdy. Ten následující trháky jako Legenda o vášni, Sedm a Dvanáct opic (byl za ně nominován na Zlatý glóbus i Oscara) jedině potvrdily.

Brad Pitt se stal jedním z divácky nejpřitažlivějších mladých herců v Hollywoodu a People Magazine jej označil za Nejvíc sexy ze všech žijících mužských idolů.

Filmografie:

2007  Ocean's Thirteen   ...Rusty Ryan

2007  Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, The   ...Jesse James

2006  Boffo! Tinseltown's Bombs and Blockbusters   ...Rusty Ryan

2006  Babel (Babel)    ...Richard

2005  Mr&Mrs Smith (Mr. & Mrs. Smith)    ...John Smith

2004  Trója (Troy)    ...Achilles

2004  Ocean's Twelve   ...Rusty Ryan

2002  Milujte svého zabijáka (Confessions of a Dangerous Mind)    ...Brad, Bachelor #1

2002  Ultimate Fights from the Movies   ...Mickey O'Neil (Snatch)

2001  Spy Game (Spy Game)    ...Tom Bishop

2001  Growing Up Grizzly   ...Vypravěč

2001  Dannyho parťáci (Ocean's Eleven)    ...Rusty Ryan

2001  Mexičan (The Mexican)    ...Jerry Welbach

2000  Snatch.   ...Mickey O'Neil

1999  Klub rváčů (Fight Club)    ...Tyler Durden

1998  Seznamte se, Joe Black (Meet Joe Black)    ...Joe Black

1997  Devil's Own, The   ...Rory Devaney/Francis Austin McGuire

1997  Dark Side of the Sun, The   ...Rick

1997  Sedm let v Tibetu (Seven Years in Tibet)    ...Heinrich Harrer

1996  Sleepers   ...Michael Sullivan

1995  12 Opic (Twelve Monkeys)    ...Jeffrey Goines

1995  Sedm (Se7en)    ...Detective David Mills

1994  Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles   ...Louis de Pointe du Lac

1994  Favor, The   ...Elliott Fowler

1994  Legenda o vášni (Legends of the Fall)    ...Tristan Ludlow

1993  Pravdivá romance (True Romance)    ...Floyd

1993  Kalifornia   ...Early Grayce

1992  Senzační svět (Cool World)    ...Detective Frank Harris

1992  River Runs Through It, A   ...Paul Maclean

1991  Two-Fisted Tales   ...Billy (segment "King of the Road")

1991  Thelma a Louise (Thelma & Louise)    ...J.D.

1991  Johnny Suede   ...Johnny Suede

1991  Across the Tracks   ...Joe Maloney

1990  Image, The   ...Steve Black

1990  Too Young to Die?   ...Billy Canton

1989  Cutting Class   ...Dwight Ingalls

1988  Stoning in Fulham County, A   ...Theodore 'Teddy' Johnson

1987  Less Than Zero   ...Partygoer/Preppie Kid At Fight

1964  Another World   ...Chris (1987)

Autor: Kamil Koupý

 

Kontakt:

c/o Brillstein-Grey Entertainment
9150 Wilshire Boulevard
Suite 350
Beverly Hills, CA 90212-3427
USA

čerpáno ze stránek:

www.osobnosti.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář